Bootolható XP SP2 készítése

A howto célja egy olyan Windows XP telepítő CD elkészítése, ami az eredetihez hasonlóan bootolható, de az ezzel installált operációs rendszer már eleve tartalmazza a Service Pack 2 javításait. A művelethez szükség lesz egy eredeti Windows XP Professional CD-re(használható a SP1-el bővített is).
Az első lépésben előállítjuk a munkakörnyezetet. Valamelyik meghajtó (nálam ez a továbbiakban a C: drive lesz) gyökerében hozzunk létre egy WINXP nevű könyvtárat. Ezen belül még három másik folder-re lesz szükség, melyek neve ORIG, SP2 és BOOT legyen. A végeredmény valami ilyesmi lesz:
bootxpsp2_1.png
Másoljuk be a Windows XP telepítő cd teljes tartalmát az ORIG könyvtárba. Töltsük le az SP2 adminisztrátoroknak készített változatát a Microsoft oldaláról (vagy a magyar tükörszerverről) a WINXP folderbe. A WindowsXP-KB835935-SP2-HUN.exe tömörített állomány tartalmazza a teljes Service Pack telepítőkészletet. Használatba vétel előtt a tartalmát ki kell csomagolni a C:\WINXP\SP2 könyvtárba.
Indítsunk egy parancssort (Start menü/Futtatás/cmd [enter]), majd gépeljük be a következő utasítást:
C:\WINXP\WindowsXP-KB835935-SP2-HUN.exe /U /X:C:\WINXP\SP2, látni fogjuk, amint a telepítő ellenőrzi az állományok sértetlenségét, majd az egész csomagot kitömöríti a C:\WINXP\SP2 könyvtárba. A következő lépésben az eredeti XP telepítőkészlet állományait frissítjük a javítócsomaggal:
C:\WINXP\SP2\I386\UPDATE\UPDATE.EXE /integrate:C:\WINXP\ORIG
Ha minden rendben ment, akkor a C:\WINXP\ORIG folder már a javítócsomaggal megspékelt telepítőkészletet tartalmazza. Ezután már csak a bootolható CD elkészítése van hátra. A példában én a Nero-t használom, de ez a művelet a legtöbb cd író szoftverrel elvégezhető, amelyik képes floppy emuláció használata nélkül boot cd-t készíteni. Szükségünk lesz még a boot block-ra, amit az erededeti cdről lehet leszedni. Kevésbé mazochisták letölthetik innen. Aki a saját lemezéről akarja leszedni, az használja a BBIE programot.
Parancssorból: bbie.exe z: (ahol z: a cd meghajtó betűjele) A végeredmény egy 2 kilobyte-os állomány, melyet a cd elkészítésénél fogunk használni. Másoljuk be ezt az állományt a C:\WINXP\BOOT könyvtárba.

Következhet az anyag felírása:
Aki kicsit lusta, vagy nincs ideje végigcsinálni, az letöltheti Nero már elmentett összeállítását innen.(Ez csak abban az esetben működik, ha a fenti könyvtárnevek egyeznek. Így azonnal írható az összeállítás)
A Nero-ban hozzunk létre egy új összeállítást (Fájl/Új...), és válasszuk ki a CD-ROM(Boot) típust. Az Indítás fülön kattintva adjuk meg forrásnak (CD-kép fájl) a C:\WINXP\BOOT\image1.bin állományt.
A "professzionális beállítások engedélyezése" pontnál a következő paramétereket állítsuk be:
Emuláció fajtája: Nincs emuláció
Szektor szegmensek: 07C0
A betöltött szektorok száma: 4


bootxpsp2_2.png

Az ISO menüben beállításai a következő képen láthatóak. Elvileg ezek az alapbeállítások.
bootxpsp2_3.png

A Címke menüben a Kötet címke, Rendszer azonosító, Kötet tartalom és az Alkalmazás sorokhoz írjuk be: WXPVOL_HU
A Kiadó és az Adat készítő -höz: MICROSOFT_CORPORATION
A formátum: ISO9660
bootxpsp2_4.png

A Dátumok fülnél a Fájl dátumok részben válasszuk Az eredeti file dátum és idő használata opciót.
bootxpsp2_5.png

Az Írás menüben jelöljük ki a CD Lezárás opciót, az Írási mód: Lemez-egymenetben/DAO
bootxpsp2_6.png
Az Új gombra kattintva kiléphetünk a menüből, és elkezdhetjük kijelölni a kiírandó állományokat. A Fájl keresőből húzzuk át a C:\WINXP\ORIG folder teljes tartalmát (magát a könyvtárat ne) az újonnan létrehozott összeállításba. A szabadon maradt helyre feltehetjük az installáláskor hasznos egyéb dolgokat, mint például driver-ek, segédprogramok, a regisztrációs kódot tartalmazó szövegállomány, stb.
bootxpsp2_7.png
Érdemes először egy újraírható cdvel kípróbálni a dolgot, hogy minden rendben megy-e, ha igen, elkészíthetjük a végleges változatot.


--- Windows XP SP2 boot disk készítés ---
ps: Az eredeti cikk az azóta sajnos megszűnt prog.hu oldalon volt található... Apo
Hozzászólás, javaslat: apo(@)apoland.hu